Cu ocazia Zilei Internaționale a asistenților medicali/ nurselor - 12 mai și cu ocazia Jubileului a 30 ani de la fondarea Asociației Asistenților medicali din Republica Moldova, administrația și Comitetul Sindical al IMSP SCMF au adresat urări de felicitare personalului medical cu studii medii din instituție.
Ziua de 12 mai a devenit Ziua Internațională a asistenților medicali din întreaga lume, la inițiativa Consiliului Internațional al asistenților medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naștere a doamnei Florence Nightingale, fondatoarea primei școli laice de asistenți medicali din lume.
În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătății, Ziua Internațională a Nurselor este sărbătorită începând cu anul 1994.
Nursing/asistență medicală este o activitate profesională, desfășurată în scopul promovării și menținerii sănătății, prevenirii î
... Detalii... »
În scopul realizării acțiunilor din cadrul Campaniei de informare și sensibilizare ’’Integritate pentru Sănătate”, realizată de CNA în parteneriat cu Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS), Primăria mun. Chișinău și cu suportul Crucea Roșie din Elveția, astăzi 16 aprilie 2024, în incinta sălii de ședințe a IMSP SCMF a fost organizată instruirea anticorupție pentru funcționarii din cadrul instituției, de către dna Natalia Cheptea, cu genericul ’’Măsurile de asigurare a integrității instituționale și profesionale” a cadrelor medicale din instituțiile medico-sanitare publice municipale. Angajații SCMF au participat la ședință pentru a se familiariza cu acțiunile necesare de asigurare a integrității profesionale și respectarea acestora post-instruire.
Ziua mondială de combatere a tuberculozei este marcată de comunitatea internațională în fiecare an la data de 24 martie. Anul acesta ea are sloganul „DA! Putem învinge TB”.
Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie, instituție cu tradiții de decenii în lupta cu tuberculoza, își aduce aportul zilnic la reducerea impactului bolii în societate.
Marcarea acestei zile are ca scop sensibilizarea comunității, că doar prin conjugarea eforturilor guvernării, reprezentanților autorităților locale, sistemului medical și actorilor societății civile, putem conta pe reducerea poverii tuberculozei în țară.
Tuberculoza continuă să reprezinte o provocare majoră pentru sănătatea publică din mai multe comunități, nu doar din Republica Moldova, în pofida progreselor înregistrate la nivel de implementare a unor metode progresive de tratament și prevenire. ... Detalii... »
Copiii afectați de tuberculoză și-au desenat visele într-o lume mai sănătoasă
Copiii internați la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie au participat la un atelier de desen pe tema „Viața fără Tuberculoză”. Acțiunea face parte din campania „Da! Putem învinge TB” de Ziua mondială de combartere a tuberculozei marcată pe 24 martie 2024.
Atelierul a fost organizat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate în parteneriat cu ... Detalii... »
Aducem sincere mulțumiri colaboratorilor cabinetului de Ftiziopneumologie a Spitalului Raional Nisporeni pentru campania de colectare de cărți, rechizite școlare, materiale didactice, cu sloganul ”Oferă o șansă la educație unui copil mai puțin norocos” realizată în perioada 12-15 martie 2024.
Această donație a ajuns la pacienții secției Ftiziopneumologie pentru copii în ajunul Zilei Modiale de combatere a Tuberculozei, aducându-le zâmbete și emoții pozitive, fiind un motiv în plus pentru a promova conceptul „DA! Putem învinge TB” doar cu implicarea fiecăruia dintre noi.
În contextul Zilei Mondiale de combatare a Tuberculozei, zi în care se evaluează succesele și insuccesele înregistrate de societate în această activitate și respectarea drepturilor pacientului cu tuberculoză, în instituția noastră, ca unica instituție pentru tratamentul staționar al copiilor afectați de această maladie, s-a petrecut instruirea personalului medical al secției Ftiziopneumologie pentru copii, în aspectul asigurării protecției drepturilor copilului.
Domnul V. Stoicev, juristul instituției, a prezentat depturile fundamentale ale copilului și a menționat responsabilitatea fiecărui angajat în respectarea lor, pentru asigurarea tratamentului copiilor într-un mediu prietenos, empatic, lipsit de stigmă și discriminare.
În sala de ședințe a IMP SCMF a avut loc instruirea asistenților medicali de către medicul epidemiolog, dna Oxana Vrabie, pentru sporirea vigilenții și calității actului medical.
Tema abordată - Precauțiile universale și adiționale. Siguranța injecțiilor.
În ajun de sărbătoare micii pacienți ai secției Ftiziopneumologie pentru copii, au adus o dedicație mamelor, bunicilor și angajatelor spitalului.
Le mulțumim copilașilor pentru momentele artistice prezentate cu drag și emoții și de asemenea aducem mulțumiri colaboratorilor secției, pentru efortul depus și atenția deosebită acordată micuților.
Felicitări tuturor cu sosirea primăverii și sincere urări de bine tuturor doamnelor și domnișoarelor cu ocazia sărbătorii de 8 Martie!