Anual, la 24 martie, întreaga planetă marchează Ziua internațională de combatere a tuberculozei cu scopul de a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli, dar şi de a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.
În această zi, mapamondul își unifică eforturile în lupta contra tuberculozei, combate prejudecățile, onorează eroii care luptă împotriva bacilului Koch, îndeamnă societatea la acțiune și solidaritate.
În acest an, sloganul din cadrul acestei zile este "Da! Putem învinge tuberculoza!".
Unul dintre mesajele importante ale acestei zile este acela de a lupta împotriva stigmatizării și discriminării.
Tuberculoza este a 2-a boală infecțioasă care ucide după COVID-19. Potrivit OMS, tuberculoza rămâne una dintre cele zece boli infecțioase cu o rată ridicată a mortalității în lume.
Potrivit Obiectivelor de Dezvoltare durabilă a ONU și a Strategiei ”The End TB” către anul 2035 este prognozată reducerea incidenței cu 90% și a mortalității cu 95%, însă progresul în atingerea acestor obiective devine lent în contextul pandemiei COVID-19.
Tuberculoza este o maladie infecțioasă, care se transmite de la o persoană la alta prin aer, cauzată de Mycobacteria tuberculozei și afectează mai des plămânii, dar și alte organe (oasele, articulațiile, rinichii, ganglionii limfatici, aparatul urogenital, pielea, ochii etc.).
Medicii atenționează constant că adresarea la timp pentru acordarea asistenței medicale şi urmarea cu strictețe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
Este important ca toată lumea să se simtă în siguranță atunci când contactează serviciile de combatere a tuberculozei.
De asemenea, vă reamintim că diagnosticarea și tratamentul tuberculozei în Moldova sunt gratuite. Așadar, dacă aveți tuse care durează de trei săptămâni sau mai mult, febră, scădere nemotivată în greutate, dureri în piept, adresați-vă neapărat la medic!
|